25/5/09

ΣΧΟΛΕΙΟ: ΚΥΛΙΚΕΙΟ Ή ΚΟΛΑΤΣΙΟ;

Πως θα κάνετε το παιδί σας να το περιμένει με ανυπομονησία! (Το κολατσιό φυσικά!!!)
Θεωρώ ότι το κολατσιό στο σχολείο είναι ένα πολύ σημαντικό μικρογεύμα από πολλές απόψεις. Καταρχάς επειδή είναι επί καθημερινής βάσης αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο «μύησης» των παιδιών στη σωστή και υγιεινή διατροφή. Δεν μπορεί δηλαδή ένα παιδί που τρώει κάθε μέρα τσιπς, τυποποιημένα κρουασάν, αναψυκτικά και τυρόπιτες, ξαφνικά να γίνει λάτρης των φρούτων, των φυσικών χυμών και των λαχανικών! Και μια και ζούμε σε μια χώρα όπου τα φρούτα και τα λαχανικά βρίσκονται σε αφθονία, είναι αμαρτία να μην εκμεταλευτούμε αυτή τη μοναδική ευκαιρία. ‘Επειτα πιστεύω ότι ένα κολατσιό φτιαγμένο από τη μαμά, αποτελεί ένα ακόμα τρόπο εκδήλωσης φροντίδας και αγάπης. Και επειδή και εγώ ανήκω στην κατηγορία των γυναικών που εργάζονται, έχω βρει κάποιες λύσεις που να μην απαιτούν πάντα πολύ χρόνο, να αφήνουν ευχαριστημένα τα παιδιά μου και να είμαι ήσυχη ότι τους δίνω ό,τι καλύτερο μπορώ.
Να κάποιες συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:
• Κάθε κολατσιό θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ένα φρούτο και κάτι ακόμα που να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, κάτι δηλαδή σε είδος ψωμιού που θα του δώσει την απαιτούμενη ενέργεια, όπως: κέικ, τσουρέκι, κριτσίνια, τυροπιτάκια που θα φτιάξετε εσείς, σάντουϊτς που θα φτιάξετε εσείς, μπισκότα που επίσης θα φτιάξετε εσείς.
• Αποφύγετε καθημερινά τα αλλαντικά, γιατί ακόμα και τα βιολογικής προέλευσης περιέχουν συντηρητικά. Αντικαταστήστε τα με μια λεπτή φέτα από το κοτόπουλο ή κρέας που σας περισσέψε ή ένα βραστό αυγό σε φέτες και βάλτε λίγο τυρί κρέμα και μια φέτα ντομάτα ή λίγο μαρούλι. Χρησιμοποιήστε ένα μπιφτέκι και φτιάξτε ένα burger.
• Πολύ ωραία σάντουϊτς γίνονται και με τυρί (σκληρό ή σε κρέμα!!). Πολύ νόστιμα είναι εκείνα με τυρί κρέμα και λίγο αγγούρι ή καρότο.
• Προτιμήστε το μαύρο ψωμί.
• Αποφύγετε τα τοστ, γιατί πανιάζουν. Η λύση σ’ αυτό είναι να τα αφήσετε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα και μετά να τα τυλίξετε.
• Αποφύγετε το πολύ βούτυρο, τις μαγιονέζες και ό,τι είναι πλούσιο σε ζωϊκά λιπαρά. Αντικαταστήστε τα με τυρί κρέμα.
• Ένα σακουλάκι με σταφίδες θα του δώσει και την αίσθηση του γλυκού και θα του προσφέρει και τις θερμίδες που χρειάζεται.
ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΕΞΗΣ:
• Να υπάρχει ποικιλία. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πλάνο.
• Βάλτε το παιδί να συμμετέχει. Αν μπορεί να ετοιμάζει μόνο του το κολατσιό του.
• Συζητήστε μαζί του τι του αρέσει.
• Αν ετοιμάζετε εσείς το κολατσιό κάντε το από το βράδυ για να εξοικονομήσετε χρόνο.
• Αν μια φορά την εβδομάδα έχετε λίγο χρόνο, φτιάξτε ένα κέικ ή μπισκότα. Θα σας λύσουν τα χέρια για δυο- τρεις μέρες.
• Επειδή ο κανόνας είναι η καντίνα και όχι το φαγητό από το σπίτι για τα περισσότερα παιδιά, κάντε μια συμφωνία με το παιδί σας και επιτρέψτε του μία φορά το μήνα να αγοράζει από την καντίνα. Εξηγήστε του τι να αποφεύγει και γιατί και προτείνετέ του ένα κουλούρι και ένα χυμό.
• Φτιάξτε του εσείς ποπ κορν.
• Μια φορά στο τόσο κάντε του μια μικρή έκπληξη και μέσα στο κολατσιό του βάλτε μια λιχουδιά ( π.χ. ένα σοκολατάκι, ένα γλυφιτζούρι) ή ένα μικρό δωράκι (ένα αυτοκόλλητο, ένα σημείωμα από εσάς).
Πιάνει πάντα!

2 σχόλια:

  1. Επίσης μπορείτε να απασχολείτε το παιδί μέσα στη κουζίνα και να ερχεται σε επαφη με νέες γέυσεις και δημιουργίες δικές του. Ακόμα και οι επιλογές στη λαική και όχι στο σουπερμαρκετ φαιρνουν τα παιδιά σε επαφή με μια ποκιλία αγαθών. Αν φάτε οτι σας ετοιμάσει θα δεχτεί να δοκιμάσει και ότι του πρετείνετε...have fun ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. pisteyw pws oi kanones gia mia isorrophmenh kai ygieinh diatrofh prepei na mpainoyn apo mikrh hlikia, an bebaia tis akoloy8ei kai o gonios mazi me to paidi alliws 8a einai poloy dyskolh h efarmogh toys mono apo to idio to paidi, xwris to idio na biwnei ta antistoixa protypa.

    ΑπάντησηΔιαγραφή