24/5/09

ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΩ ΓΙΑ ΔΥΟ;

Πως πρέπει να διατρέφεται μια έγκυος γυναίκα; Η υγιεινή διατροφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν διαφοροποιείται από μια υγιεινή διατροφή στην υπόλοιπη ζωή της γυναίκας και απλά σημαίνει διατροφή από όλες τις ομάδες τροφίμων, στις συνιστώμενες ποσότητες. Μια σωστή διατροφή πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δίνει στο νεογέννητο ένα καλό ξεκίνημα στην ζωή. Δεν είναι ανάγκη να τρώτε για δυο, αρκεί να τρώτε μια ποικιλία τροφών.
Τροφές για να επιλέξει μία έγκυος γυναίκα
Ψωμί και άλλα
Ψωμί, άλλα και δημητριακά και πατάτες, συμπεριλαμβανομένου του ρυζιού, του κριθαριού και των ζυμαρικών - αυτές οι τροφές παρέχουν ενέργεια και θα πρέπει να είναι το κύριο μέρος ενός γεύματος.
Φρούτα και Λαχανικά
Καλό θα ήταν 6 ή περισσότερες μερίδες καθημερινά
Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει να καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό των συνιστώμενων προσλήψεων σε βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία, των οποίων οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες αυτήν την περίοδο.
Κρέας, Ψάρι και άλλα εναλλακτικά ισοδύναμα
Της παρέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και σίδηρο που απορροφάται σε μεγάλο βαθμό (15-20%). Συμπεριλαμβάνονται μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί. Αξιοσημείωτος είναι και ο ρόλος των ω3-λιπαρών οξέων στην εγκυμοσύνη αφού η κατανάλωσή τους σχετίζεται με αυξημένο δείκτη νοημοσύνης του νεογνού. Έτσι, συνίσταται αυξημένη κατανάλωση ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τροφών πλούσιων σε αυτά τα λιπαρά.
Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Είναι η σημαντικότερη πηγή ασβεστίου, μια έγκυμονούσα πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 3 ισοδύναμα από τα συγκεκριμένα προϊόντα Ένα ισοδύναμο μπορεί να είναι: 1 ποτήρι γάλα ή 1 κεσεδάκι γιαούρτη ή 30 γραμμάρια (1 σπιρτόκουτο) τυριού
Τροφές που περιέχουν κορεσμένο λίπος και ζάχαρη
Είναι ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν όσο περισσότερο γίνεται τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας

1 σχόλιο:

  1. δεν ήξερα πως πρέπει να είναι τόσο συγκεκριμένη η διατροφή μιας εγκύου. Διαφοροποιείται ανάλογα με το μήνα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή